Praxis Zutphen gaat voor groen

ZUTPHEN – De Praxis mag zich met recht de groenste bouwmarkt van Zutphen noemen. Elke bezoeker van het Polplein op de Zutphense Mars kent de groeiende en bloeiende entree van deze doe-het-zelfwinkel en weet waar hij of zij terecht kan voor tuinadvies. De Praxis is dan ook het ideale startpunt voor de nieuwste en leukste trends voor de tuin. Wij vroegen bedrijfsleider Stefan Nijland wat hij verwacht van de komende seizoenen, waarom de Praxis zo voor groen gaat en wat zijn eigen favoriete plant is.

“Het hele jaar door draait het om planten,” zegt Nijland: “van maart tot oktober gaat het om de bloemen en bomen buiten, in de winter hebben we een groot assortiment kamerplanten. En de kerstbomen zijn natuurlijk ook al weer besteld. Groen zijn wij gewoon ontzettend goed in. Een groot deel van de winkel is tuingericht. We hebben een flink deel van de winkel ingeruimd voor tuingereedschap, tuinmeubilair en barbecues. Buiten hebben we natuurlijk het grootste aanbod aan bomen, plant-, perkgoed en potgrond. Het is veel werk; iedere ochtend verzorgen, iedere avond watergeven, maar planten passen nu eenmaal goed bij Zutphen.”

Van bestrating tot barbecue
Door de keuze voor groen en tuin leeft de winkel volgens Stefan helemaal mee met de seizoenen: “Het begint met het ruwe werk, in het vroege voorjaar beginnen de klanten met de tuinaanleg en dan komen ze voor bestrating en tuinhout. Van maart tot juni is het tijd voor het verfraaien van de tuin en dan koopt men de planten, bloemen en bomen. In de zomer kan dan het genieten beginnen met de barbecue en het zwembad.” Wanneer het warme weer echt gaat beginnen, dan komen de klanten voor zwembaden, tuinsproeiers en barbecues.

Kijken door de makersbril
Al met al wordt volgens Stefan steeds meer aan de tuin besteed: “De tuin wordt steeds meer bij het huis betrokken. Een tuin moet knus zijn en een tuin moet van jezelf zijn, dus mensen willen ook graag zelf dingen maken. Zo komen ze ook bij ons terecht want hier wordt alles door de makersbril bekeken. Daarom heeft Praxis een tijdje terug besloten een nieuwe koers te varen. We verkopen geen witgoed meer of elektronica. Dat past niet meer bij ons. Wij zijn er voor de makers. Bijvoorbeeld voor mensen die zelf tuinmeubels willen maken van steigerhout. Wij helpen ze met klusideeën en zorgen er voor dat ze we alle spullen op voorraad hebben. Elke klant moet zijn klus af kunnen maken, is nu het motto. Daarom hebben we ook de spullen op het schap liggen die niet snel verkopen, maar die voor sommige klussen essentieel zijn.”

Langer genieten
Mensen die veel tijd steken in de eigen tuin, willen er volgens Stefan ook meer voor terug: “Wat opvalt is dat mensen langer willen genieten van hun tuin en langer buiten willen blijven zitten, ook in het voor- en najaar. Vuurkorfen zijn geliefd, maar niet altijd bij de buren. We zien daarom de terrasheaters opkomen als trend en de Praxis heef er daarom een aantal in het assortiment en leveren we daar natuurlijk ook alle onderdelen en bijvoorbeeld gasflessen bij. Ook hierbij is het belangrijk om te zorgen voor een breed aanbod.”

Succesnummer
Voor iemand die dagelijks omringd wordt door planten en bomen is het misschien moeilijk om een favoriet te kiezen, maar dat geldt niet voor Stefan: “Mijn eigen favoriet is nog steeds de Dipladenia Sundaville. Een sierlijke plant met mooie bloemen. Luizen en ongedierte vinden hem niet lekker, dus hij is ook heel onderhoudsvriendelijk. Hier in Zutphen is het de bestverkochte plant. Een trend kan ik het misschien niet noemen, want deze plant is al jaren een succesnummer.
Kom zelf kijken bij het groene aanbod van de Praxis. De bouwmarkt op het Polplein is iedere dag geopend.